Lokalni i ekonomski razvoj opštine Bečej

Bez autora
Apr 11 2012

U Bečeju je održana konferencija povodom osnivanja Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj (LER) opštine Bečej. Na osnovu nedavno završenog konkursa koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, opština Bečej je za ovaj projekat, ukupne vrednosti 1.267.200 dinara, dobila 990.600 dinara od resornog Sekretarijata, za tehničko opremanje buduće kancelarije. U ovaj projekat su uključeni, pored Opštine Bečej, Regionalne razvojne agencije Bačka, Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED). Bečej je jedna od 21 lokalne samouprave koja je dobila sredstva na konkursu za ujednačavanje uslova za razvoj gradova i opština, a u cilju realizacije prioriteta iz lokalnih strateških planova. Opština Bečej je smatrala da je jedan od prioriteta opremanje i otvaranje Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj. Pored Bečeja, za istu namenu su konkurisale i opštine Vrbas, Nova Crnja i Žitište. Sada je ostalo malo opština koje još nemaju formiranu kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj.

Lokalni i ekonomski razvoj opštine BečejU Bečeju je održana konferencija povodom osnivanja Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj (LER) opštine Bečej.

Na osnovu nedavno završenog konkursa koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, opština Bečej je za ovaj projekat, ukupne vrednosti 1.267.200 dinara, dobila 990.600 dinara od resornog Sekretarijata, za tehničko opremanje buduće kancelarije.

U ovaj projekat su uključeni, pored Opštine Bečej, Regionalne razvojne agencije Bačka, Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED).

Bečej je jedna od 21 lokalne samouprave koja je dobila sredstva na konkursu za ujednačavanje uslova za razvoj gradova i opština, a u cilju realizacije prioriteta iz lokalnih strateških planova. Opština Bečej je smatrala da je jedan od prioriteta opremanje i otvaranje Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj. Pored Bečeja, za istu namenu su konkurisale i opštine Vrbas, Nova Crnja i Žitište. Sada je ostalo malo opština koje još nemaju formiranu kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj.

Formiranje Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj opštine Bečej je jedan od prioriteta opštine, ali i uslov NALED-a za proces sertifikacije opštine Bečej, kao opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem. Formiranjem kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a zatim i njenim direktnim uključivanjem u reviziju postojeće Strategije razvoja opštine, opštinska uprava ispuniće poslednje formalne uslove za sticanje sertifikacije i statusa opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem već početkom juna ove godine.

Kancelarija će biti otvorena pri Odeljenju za privredu i razvoj opštine Bečej, a u njoj će raditi kadrovi opštinske uprave iz Odeljenja za privredu, koji će biti obučeni za efikasan rad i pripremu predloga projekata.

Partnerstvo između ove četiri institucije vrlo je značajno, a RRA Bačka će pružiti potrebnu pomoć opštini Bečej u edukaciji kadrova, za pripremanje projakata za konkurisanje u pretpristupne fondove Evropske unije, što će biti jedan od zadataka novoosnovane Kancelarije LER.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik